Bekijk onsassortimentMenu

Gigantisch voordeel op mobiel

Onderzoek Telefoon Veiligheid

Onderzoek veiligheidsbeleving en schade bij smartphonegebruik

Gaan Nederlanders veilig om met hun smartphone? Om daarachter te komen, onderzocht PhoneGigant.nl hoe zij hun mobiele telefoons beschermen op het gebied van online veiligheid en schade. Ruim 1.500 mensen werden ondervraagd over hun veiligheidsbeleving bij zowel hun eigen telefoongebruik als die van hun kinderen.

Veel mensen houden bij de aanschaf van een smartphone rekening met zaken als online privacy en beveiliging. Slechts 12,4% van de smartphonegebruikers zegt hier niet mee bezig te zijn. Hoe bewust nemen mensen met een smartphone beveiligingsmaatregelen als ze eenmaal gebruik maken van hun mobieltje?

Reparaties Twee op de drie smartphonebezitters heeft wel eens reparatie laten uitvoeren aan zijn smartphone. Ruim de helft van alle reparaties betreft een kapot scherm (54%). Ook een niet (goed) werkende accu wordt -met 38,2%- relatief vaak gerepareerd. Nummer 3 in het lijstje volgt op behoorlijke afstand met 2,2%: de achterkant (ook wel: backcover).

Ondanks het hoge percentage reparaties aan schermen, beschermt een groot deel van de smartphonegebruikers het scherm wel. 56% van de Nederlanders kiest ervoor om het scherm te beschermen met een screenprotector.

reparaties

Antivirus Antivirus-apps op smartphones zijn voorlopig nog vaker uitzondering dan regel, want slechts drie op de tien gebruikers installeert zo'n app (30,4% Een groot verschil met computers, want 82,2% van de computergebruikers installeert daarop wel een antivirusprogramma.

Toch blijken antivirus-apps van toegevoegde waarde op een smartphone. De Consumentenbond voerde een vergelijking uit tussen het ingebouwde antivirus-systeem van Android en antivirus-apps, waarbij apps veel betere bescherming boden. De antivirus-apps hielden 90% van de malafide apps tegen, terwijl Android dit in 56% van de gevallen deed.

Bij het herkennen van phishingwebsites presteren antivirus-apps nog veel beter. Bij een steekproef van 250 phishingwebsites wist Android geen enkele website te blokkeren, waar antivirus-apps dit bij het grootste deel van de websites wel deed.

img alt:"reparaties" src:"https://www.phonegigant.nl/media/" />

Wat zoek je?
Sluiten
Welk toestel?