Bekijk onsassortimentMenu

Gigantisch voordeel op mobiel

Kwaliteit Opladers

Goedkope opladers en slechte accu’s zorgen voor 2 branden per week

Sinds 2011 is het aantal woningbranden, dat door een accu werd veroorzaakt, met ruim 500% toegenomen. Uit voorlopige cijfers van Stichting Salvage blijkt dat doorgebrande accu’s en oververhitte opladers in 2018 tot meer dan 100 branden leidden. En dat is nog exclusief alle kleinere branden, die op tijd werden ontdekt of om een andere reden weinig schade tot gevolg had.

Eén van de mogelijke oorzaken van deze stijging is de toename van het gebruik van goedkope, soms niet-gekeurde opladers. Want een oplader is niet altijd ‘gewoon een oplader’. Om het verschil tussen de goedkoopste oplader, een middenklasser en een duurder model aan te tonen, haalde PhoneGigant.nl drie opladers uit elkaar. Want het échte verschil zit binnenin.

Kabels

De kabels lijken van buitenaf op elkaar, maar aan de binnenzijde is dat zeker niet het geval.

kabel side-by-side

De goedkoopste variant heeft eenvoudig zilverkleurig folie als bescherming, terwijl de kabel 1.2A stroom doorlaat. De middelste variant heeft een aanzienlijk stevigere bescherming en laat 1.5A door. De duurste kabel biedt nóg meer bescherming tegen draadbreuk en doorbranden, en laat 2.0A stroom door. Mede hierdoor behaalt deze kabel de beste score met de telefoonkabeltester.

Oplader

Het verschil in kwaliteit is al aan het gewicht te zien: de goedkoopste variant is een derde lager dan dat van de duurste oplader.

Lader side-by-side

Dit wordt vooral veroorzaakt door de kwaliteit van de aansluitingen, de hoeveelheid beveiligingen aan de binnenzijde en het aantal printplaten. Mede hierdoor is de testscore van de goedkoopste variant slechter dan de andere twee opladers.

Risico

Bij goedkope winkels zijn al opladers beschikbaar voor een paar euro, en ook via Chinese webshops kunnen deze spotgoedkoop worden besteld. Met name dit laatste gebeurt steeds vaker, iets dat synchroon loopt met de toename in het aantal accubranden.

Cijfers: Stichting Salvage. Cijfers 2018 onder voorbehoud.

Volgens de Nederlandse Brandweer kunnen batterijen van smartphones (lithium-ion batterijen) brandgevaar opleveren als ze overladen worden, of als er een kortsluiting ontstaat. Vaak gebeurt dit tijdens het opladen, door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen.

Wat zoek je?
Sluiten
Welk toestel?